Susan Najafi – Womeneurs

Denna vecka möter vi Susan Najafi multientreprenören och investeraren som har grundat BackingMinds, ett riskkapital bolag som fångar upp underinvesterade talanger bortom innerstan.

Vem är du?

Jag är grundare till BackingMinds, ett investmentbolag som hittar investeringsmöjligheter som andra missar. Men i hjärtat är jag fortfarande en entreprenör, jag kommer alltid drivas av att skapa nya saker, bygga värde och driva förändring.

Vad betyder entreprenörskap för dig?

Problemlösning, man måste älska problem och situationer som behöver lösas. Och inte vara rädd för att misslyckas, det har jag gjort flera gånger men utan dessa tuffa omständigheter så hade jag inte varit där jag är idag. Entreprenörskap behöver heller inte betyda att man ska revolutionera världen, har man en kund så kan man bygga ett bolag.

Vad är dina tre bästa tips för entreprenörer?

Kör bara! Se problem och utmaningar som något positivt – när du kommer ut på andra sidan så är du en starkare och mer erfaren person.

Ta råd från personer som inspirerar, men lyssna inte på alla som tror att de vet bäst, oftast har du själv störst koll på dina kunder och din marknad.

Energi är den största valutan i livet! Jag utvärderar allt i om det ger energi eller tar energi. Så eliminera energitjuvarna snabbt, omge dig istället med personer som ger energi och bygg team! Tillsammans blir man starkare och det blir roligare!

Vem/vilka är dina förebilder och varför?

Mina föräldrar. De jobbade trippla jobb och pluggade parallellt i vissa perioder för att jag och mina syskon skulle få det bra. Storheten i det är något jag förstått först som vuxen.

Hur bryter man sig in i investerar världen som underrepresenterad i branschen.

Se din unikhet som din största styrka. Att du är en outsider med ”fel” cv/ bakgrund gör att du ser på möjligheter på ett nytt sätt, vilket de andra som redan tillhör den homogena gruppen ofta missar. Alla branscher håller på att förändras i och med digitaliseringen och det är outsiders som ofta ser ”disruption” (dvs vad som ska förändras) före alla andra.

Du brinner för att bygga bolag och hjälpa entreprenörer och har idag bakat ihop båda passioner till riskkapitalbolaget BackingMinds som investerar i entreprenörer och bolag utanför ‘normerna’. Hur är din personliga resa kopplad till var du är idag?

Investeringsbranschen missar idag majoriteten av de grundare som inte passar in i riskkapitalisternas mallar och homogena nätverk, vilket innebär att otroliga företag och marknader förbises. Jag och min medgrundare, Sara, såg inte detta som problem utan fantastiska investeringsmöjligheter med bra avkastning, så vi startade BackingMinds. 

Vår första investering gjorde vi efter att ha tittat på målgruppen invandrare som konsumenter och hittade TransferGalaxy, som är ett swish för utlandsbetalningar (s.k. remitteringar, pengar som skickas till nära och kära i hemlandet). Teamet hade då kontaktat 100 investerare, utan att få till ett enda möte. Vi var de första som investerade och idag är bolaget en raket; teamet har vuxit till över 50 personer och har gjort transaktioner på flera miljarder.