Stipendiet Womeneur #3

vår nästa womeneur stipendiat har utsetts

Vår nästa stipendiat blev ingen mindre än Mariella issa, 28år. Mariella utsågs till årets förebild 2017. Hon valde att göra en annorlunda bröllopsresa, till krigets Syrien för hennes välgörenhetsarbete.

Hon brinner för att hjälpa sina medmänniskor och tror verkligen på ett större vi än ”vi och dem”, dvs att vi alla tillhör och kompletterar varandra oavsett bakgrund.

Vi kommer snart publisera en längre intervju med Mariella Issa där ni får lära känna henne mer.

De nominerade

Yazmine Ibra grundare av Womenrise, en grupp som hjälper våldsutsatta kvinnor och unga tjejer runt om i Sverige med hjälp av hennes egna erfarenhet där hon har utsatts för olika former av våld, allt från våldtäkt till misshandel samt psykisk misshandel, under ett 8-årigt äktenskap (med fortsatt följd av våld efter äktenskap). Nu når hon fram till kvinnor samt unga tjejer som genomgått liknande. Gruppen som hon startade har lyckats rädda ett flertal liv, där kvinnor och unga tjejer vågat ta sig ur dessa förhållanden och äktenskap, där man även lyckats göra ett förebyggande arbete kring våld i äktenskap & förhållande samt dess varningssignaler. Hon har även i många lägen begett sig ut för att rädda dessa tjejer i stundens hetta där andra myndigheter inte velat svara. Hon har vid fler tillfällen nattvandrat och därigenom lyckats räddat livet på unga kvinnor och i ett sammanhang stoppat en våldtäkt genom att få tag på gärningsmannen.
För mer information om henne gå in på hennes instagram profil.

Facebook: WomenRise
Instagram: @miinoosh

She is a real mompreneur, boss mama who moved to Sweden 5 years ago. Trying to balance being a wife, mother of two boys and a boss at the same time. Not to forget that her husband is her business partner! Currently she is working in the food industry in Sweden as the managing director and concept developer for Mont Kiara AB & Oh Poké group AB. Who is responsible for an international fast food chain Marrybrown, Foodmonster, Oh Poké and Oh Vegan. She is also the founder of Foodmonster and Oh Poké. For more information on Siham visit her instagram page.

Instagram: @sitiinurhidaya

Hon är Mariama Jobe, igenkänd för poesin, mentorskapet och böckerna hon skänkt förorterna, den svenska kultursektorn och ungdomar sedan 2016.
Efter studenten samordnade hon kulturevenemang i Jordbro, sprang emellan butikerna, köpte mat och dryck, drog ned gardiner i kulturhuset och lade över scenen i foajen likt en matta inför de panelsamtal, poesifestivaler, tjejkvällar, och event som hölls.
Hennes hjärtefråga är att stärka den andra generationens självbild, självförtroende och självkänsla genom att göra de intill den andra generationen invandrare som slutar vandra, vandra efter det svenska samhällets bekräftelse och vänder på klacken för att istället vandra mot varandra i jakt på berättelser som stärker de och erkänner vilka de är, vart de kommer från och vart de har potentialen att gå. Hon vill ta orten bor högre än de höghus de bor i, med parabolerna på deras balkonger vill hon sända ut meddelandet att vi är nog.
Detta genom böcker, föreläsningar, seminarier, workshops och framträdanden.

Instagram: @sona.mariama
Egen utgivare av böckerna: Sannu & Imane

We Rise by liftning others!
Hon heter Julia Linette Ulug och bor i Spånga. Hon är positiv, driven, kreativ och målinriktad. Hon följer alltid sitt ❤ och ger aldrig upp. Hon brinner för att göra skillnad och i höstas startade hon ett företag för att förebygga psykisk ohälsa och mobbning.
Hon har ingen företagsbakgrund men år 2019 tävlade hon i SM i entreprenörskap, något som hon kämpade för. Hon blev också utsedd till Danderyds bästa företag 2019, som var riktigt overkligt för henne.
Entreprenörskap är något som hon hittat sig själv i och fullkomligt älskar. Idag är hon rådgivare till ett UF-företag och har precis startat ett till företag där affärsidén grundar sig på innovativ design. Hon tror att det kommer bli utmanande men en väg för att nå hennes största dröm som är att bli en internationell entreprenör, göra skillnad och att inspirera fler att våga ta det steget. Vi alla kan om vi vågar tro på oss själv säger Julia. För mer information om Julia besök hennes Instagram profil.

Instagram: @akasolhemsstolthet

Mariella issa, 28år, utsågs till årets förebild 2017. Hon valde att göra en annorlunda bröllopsresa, till krigets Syrien för hennes välgörenhetsarbete.

Hon brinner för att hjälpa sina medmänniskor och tror verkligen på ett större vi än ”vi och dem”, dvs att vi alla tillhör och kompletterar varandra oavsett bakgrund.
Det är en av orsakerna till varför hon började med sitt ideella projekt connectinpeople.se
som handlar om att hjälpa arbetssökande med jobba med det dem brinner för. Hon är även mamma till sonen Alexander. Besök hennes Instagram profil för en inblick i hennes liv.

Instagram: @mariella_issa

She is a positive psychology practitioner who runs a coaching and mentoring business to help millennials unlock their true potential. She grew up and comes from the suburbs and tirelessly works to help her community excel by believing in themselves and following their dreams.

She has been very active in her community from a young age via sports. She decided to study abroad to follow Her dreams at the age of 19, in London. It’s where she Fell in love with mentoring in the process of her studies. Started her own coaching and mentoring business to help other young people from ethnic minorities follow their dreams. As well as started a youth organisation to help the younger generations believe in themselves and become pioneers and freethinkers, specially youngsters from socioeconomic disadvantaged backgrounds. If You want to know more about Mentorliyah check out her Instagram page.

Instagram: @mentorliiyah

Hennes namn är Farah Roukachi och hon är 26 år gammal. En glad och optimistisk person. Hennes bakgrund präglas av autism spektrumet och hon lyckades vända från en grav dysfunktionell diagnos till högfungerande autism.
Hon har lyckats tackla sig genom sin skolplikt och en akademisk Masterexamen medan många inte trodde på henne. Hon har också skrivit en bok ”Efter Mörkret Kommer Ljuset” som har fått stora ovationer och inspirerat många, mer än vad hon någonsin kunnat tro. Med det gjort så bevisade hon för sig själv och andra att inget är omöjligt. Idag brinner hon för att inspirera andra att oavsett bagage i livet, åstadkomma förändring till det bättre. Besök Farahs Instagram profil för mer information om henne.

Instagram: @farahroukachi

panelen

@sarahjanabi är verksam lärare och brinner för att lära ut och inspirera ungdomar i skolan.

Sarah har också jobbat som programledare för TV4 och år 2016 vann hon Stockholms skönaste röst i Sveriges Radio P5 station.

På fritiden driver hon podden @bastissnack som handlar om att lyfta upp jobbiga och mindre jobbiga ämnen på ett ärligt och lättsamt sätt. Podden bjuder även in POC gäster för att ge dem utrymme att synas, höras och inspirera. Hon jobbar även för fullt på sin kommande YouTube kanal som riktar in sig på hudvård och skönhet. Som om det inte vore nog så driver hon projektet @digitalteaching.se tillsammans med hennes bästa vän som går ut på att utbilda och fortbilda lärare i digital kompetens i skolan.

Sandra Mobaraki är en förebild, byggprofil på nyhetsmorgon och inspiratör inom byggbranchen.
Hon vill inspirera fler kvinnor till byggbranchen, en annars mansdominerad bransch.
Genom hennes digitala plattform @Byggsandra vill hon skapa en förändring, höja röster samt framhäva förebilder genom att skapa en igenkännings faktor.
Byggsandra ger inspiration, råd och en ny syn på byggsektorn.
Sandra är en barnboks figur, eldsjäl och en kämpe för kvinnofrågor. Det finns mycket att säga om denna power kvinna. 

Polina Otto – 19 årig socialentreprenör med syfte att ge fler möjligheter för personlig framgång.

2017 grundade hon Carrus Network med Alexandra Sandberg för att vara det första nätverket som kopplar ihop alla olika nyfikna ungdomar mellan 15-25 för att se till att dem ALLA är förberedda inför framtiden som allt blir osäkrare med tiden.
Dem fokuserar på event varje månad som har teman från AI, growth mindset, målsättning, kommunikation och självledarskap. Alltid gratis att komma!

Med @polinaotto kan du prata om allt från hur man bara börjar med sin idé, hur du hittar dig själv och hur genuinitet är främsta framgångfaktorn!

Vilken förebild och inspiratör. 

Nema Abdihakim är tandläkare och entreprenör. Hon lämnade en traditionell karriärsväg för att starta ett techbolag. Hon är medgrundare till @conpetence Conpetence – en digital plattform som tillgängliggör och demokratiserar kompetens till yrkespersoner runtom i världen oavsett bakgrund, geografisk lokalisation och nätverk.

En av hennes hjärtefrågor är att öka representationen av kvinnor med minoritetsbakgrund i näringsliv, akademi och offentlig sektor genom nätverket @igwoc i allmänhet. Och lyfta och uppmuntra muslimska kvinnor i synnerhet – att våga ta plats i samhället.

@nemonema är en riktig power kvinna och kämpe för kvinnofrågor med lysande autenticitet.

Juryn

Semira Said är en tvåbarnsmamma och entreprenör som brinner för att inspirera och motivera kvinnor till att inse deras individuella mening i livet för att de ska sedan kunna få nå deras fullaste potential.
Hon är verksam i kvinnonätverket Womenisa och driver även podcasten @poetic_visionz där man lyfter olika perspektiv kring samhällsproblemen vi lever i, tar upp ämnen som anses tabubelagda och skapar en förståelse om hur den sociala strukturen påverkar alla berörda (dvs, både män och kvinnor i samhället) genom att faktiskt ge ett utrymme där alla får deras röster och perspektiv hörda. Podden är dessutom skapad för att hylla och uppmärksamma mammor och kvinnor för deras hårda arbete för vårt samhälle som alltför ofta har tagits förgivet.

Semira @itssemos har ett stort intresse för att skapa relationer mellan människor och anser att ett samhälle förbättras mer när det skapas ett samförstånd mellan varandra

Maryam Melissa Shirforoushan arbetar med marknadsföring, sociala medier och reklam på mediebyrå men driver också nätverksplattformen @womeninspiration_
Där fokus ligger på nätverkande, inspiration, coaching och events för kvinnor.
Maryam har ett stort intresse för personlig utveckling, ledarskap och hållbarhetsfrågor. Hon tycker att man alltid kan utvecklas och nå sin fulla potential om man är villig att arbeta med sig själv. Men att man också ska sträva efter att ge tillbaka och hjälpa andra.

Hodman Ibrahim also knows as @hodmanita 23 year old business lady. Kicked off her Journey by launching her freelancing makeup business and focused then on expanding within the financial investments, while studying at University as well. She’s a highly motivated and driven woman who loves to support other people’s success and inspire them through her own! Here to prove that Sky is the limit and whatever you set your mind to you can achieve, no excuses allowed.

Alexandra Sandberg är 20 år. Hon har varit involverad i start-up världen sedan hon var 16 år och det har format henne något otroligt och idag vill hon kunna ge andra unga samt marginaliserade grupper att få den chansen hon fick.
Därav grundade hon tillsammans med andra Carrus Network och Women of Color Network och pluggar pararellt på juristprogrammet i Stockholm.
Hennes syfte är att ha en positiv inverkan på en miljon människor. Hon vill vara en impacter och absolut inte en influencer.

KONFERENCIER

Rihab Garci
En prisbelönad bloggerska och som år 2017 vann priset som årets familjebloggar på skandinavens största bloggportal och 2018 var nominerad till årets microinflunser i stora influensergalan. I år vann hon det andra womanur stependiet.
Hon också är legitimerad gymnasielärare och är verksam som svenska och engelska lärare.

Hon brinner för att stärka och inspirerar ungatjejer/kvinnor. Henne hjärtefråga är att normalisera slöjan i det svenska samhället. Detta gör hon genom att dagligen dokumentera livet som beslöjad muslim i Sverige i sina kanaler. Hon förespråkar den livsstilen öppet och står alltid upp för slöjan och det som de beslöjade bidrar med till samhället som jobb, utbildning, entreprenörskap och nöje.
Förutom att undervisa, blogga och podda @bastissnack så driver hon även ett nytt projektet @digitalteaching.se tillsammans med sin bästvän där dem fokuserar på att utbilda och fortbilda lärare i digital kompetens i skolan, och riktar just nu in sig på skolor runt om i våra förorterna.