LÄR KÄNNA VÅRA VINNARE FRÅN BAWSY X WOMENISA GALA 2021

Det har gått två månader sedan vi utsedde 3 fantastiska vinnare under Bawsy x Womenisa Gala 2021. Nu är det äntligen dags för en exklusiv intervju med våra vinnare som berättar allt ni vill veta – och lite till. Hur känns det efter finalkvällen? Vad har de för tips till unga entreprenörer? Läs vidare för att få svaren!

 

Zainab Jones

Vinnare "Årets Womeneur"

Först och främst: Hur känns det? 

– Det känns fantastiskt kul!

Berätta om vad du gör! Hur kom du på detta?

– Jag är sjuksköterska, specialist i sårvård, och jag är utbildningsansvarig och utbildar bland annat i diabetes, sårvård och enteral nutrition för vårdpersonalen. 

Jag skapade mitt konto @min_melanin för 1 år sedan för att det ska fungera som en kunskapsbas, där personer med melaninrik hud kan hämta in information om hudvård samt medicinsk information. 

Mitt arbete mot en mer inkluderande och jämlik vård tog egentligen fart redan 2013. Det var runt den tiden som man började få upp ögonen kring hur vithetsnormen påverkar sjukvården negativt och många gånger står i vägen för en jämlik vård. Vi gjorde en kartläggning kring hur behjälpligt 1177 egentligen var för vårdtagare och vårdgivare när det kom till att diagnosticera hudsjukdomar på melaninrik hy. Resultatet visade att representationen av melaninrik hy var nästintill obefintlig.

Idag har bilderna utökats vad gäller bilder på hudsjukdomar hos barn, men vi ser fortfarande att behovet av en revidering av 1177 är stort då det råder stor ojämlikhet. Detta ger oss alla en insyn kring obalansen och hur detta kan påverka både patientsäkerheten samt jämlikheten i vården på ett negativt sätt. 

När började ditt djupare intresse för hudvård?

– Jag har i många år lidit av akne och hyperpigmentering. Hudterapeuter som jag träffade hade för lite kunskaper om melaninrik hud och rekommenderade mig behandlingar och produkter som istället förvärrade mitt hudtillstånd. Olika hudläkare som jag träffade skrev endast ut antibiotika. 

Efter att ha spenderat tusentals kronor på olika hudprodukter, fel ansiktsbehandlingar, en del antibiotikabehandlingar och många tårar i många år, bestämde jag mig för att göra min egen research. Min hudresa fick mig också att inse att många konton som finns, där man gör reklam om olika hudvårdsprodukter, inte alla gånger passar melaninrik hud.

Varför vill du göra det du gör?

– Jag strävar efter en jämlik vård, en inkludering och nomalisering av bruna och svarta kroppar, både inom sjukvården och skönhetsbranchen. Finns väldigt många studier som visar att okunskapen som finns bland vårdpersonalen om melaninrik hud är skadligt för dessa patienter. Exempelvis man riskerar att få fel diagnos, fördröjd diagnos, fel behandlingar eller värsta fall död. 

Vad är ditt mål?

– Mitt mål är att dessa frågor tas högre upp, på nationell nivå. Vi kan inte ha vårdutbildningar runt om i landet som endast är baserad på ljus hud. 

Mitt mål är att melaninrik hud är representerade i bild och text i kurslitteraturen och  representation av medicinska träningsdockor metodrummen . Hur man bemöter och behandlar sina patienter börjar redan i skolbänken. Studenter inom vårdyrken måste bli exponerade för ett material som speglar hela vår befolkning. 

Vad betyder priset för dig?

– Priset gav mig ett kvitto på det jag gör är viktigt samt är väldigt glad att mitt viktiga arbete uppmärksammas och hoppas på att det ger ringar på vattnet. Tillsammans skapar vi förändringar. 

Vad har du för planer framåt?

– Jag har så många planer! Det är bland annat fortsätta det jag gör och hoppas på att det blir mer på en nationell nivå. En god och säker vård får inte beroende av vilken enskild sjuksköterska som träffar patienten och där är det viktigt att vårdyrken speglar hela vår befolkning.

Jag vill även diskutera mer om rasistiska föreställningar och myter om melaninrik hud inom sjukvården och hur farligt det kan bli för patienterna. Rasism inom vården skördar liv. 

Med det menar jag exempelvis om ”kulturell smärta” ”kulturell svimning”. 

 Ditt bästa tips till unga entreprenörer?

– Var kreativ, målmedveten och lösningsfokuserad. Vad är ditt ”varför” ?

När jag inte hittade information eller bilder på melaninrik hud i Sverige så tog jag kontakt med hudläkare, experter på melaninrik hud från UK och USA. Jag har etablerat relationer med internationella hudläkare, specialister i melaninrik hud som har gästat på min IG LIVE, som har delat värdefull information. 

Lima Habib

Vinnare "Årets Up & Coming"

Först och främst: Hur känns det?

– Jag känner mig hedrad. 

Berätta om vad du gör! Hur kom du på detta? När började du att intressera dig för det?

– För tillfället pluggar jag till grundskolelärare på Stockholms universitet. 

Jag har alltid uppskattat att spara minnen, och jag har gjort det genom att ta bilder. Jag har gjort detta mer som en hobby men även för att utvecklas. 

Varför vill du göra det du gör?

– Jag är öppen för att uppleva och se nya platser. Det är alltid mycket givande att träffa nya människor som delar med sig av sina perspektiv.

Vad är ditt mål? 

– Målet är att få uppleva intressanta sammanhang som kan dokumenteras.

Vad betyder priset för dig?

– Det är en stor ära, och jag vill tacka Aysha och Deqa men även alla de andra fantastiska kvinnor jag fått lära känna. Det har varit mycket inspirerande!

Ditt bästa tips till unga entreprenörer?

– Mitt bästa tips är testa dig fram, det är kul och det blir alltid bra. 

Kelly Sempangi

Vinnare "Årets Kämpe"

Först och främst: Hur känns det?

– Det känns bra att ha fått priset ” Årets Kämpe ” – wow!

Berätta om vad du gör! Hur kom du på detta? När började du att intressera dig för det?

– Jag skapar kläder sydda i färgstarka, mönstrade afrikanska tyger som kallas ”kitenge” – ett grövre, lätt vaxat bomullstyg. Intresse har alltid funnits så länge jag kan minnas. Jag brukade alltid sy upp kläder till mig i kitenge varje gång jag var  i Uganda. 

Varför vill du göra det du gör?

– Unikt mode är min passion!

Vad är ditt mål? 

– Att flera ska våga ha på sig färger. Att våga sticka ut!

Vad betyder priset för dig?

– Jag uppskattar att jag fick priset och hoppas på att utvecklas ännu mer. 

Vad har du för planer framåt?

– Mina planer för framtiden är att bli större, att man gå ner i timmar på sin fasta anställning och jobbar 50% med eget.

Ditt bästa tips till unga entreprenörer?

– Mitt bästa tips är att göra det man brinner för även om det skulle vara att jobba gratis.