Intervju med vår #2 Womeneur

Vem är du? För dem som inte känner dig sen tidigare.  

Mitt namn är Rihab Garci aka Garcia (online då hehe). Född och uppvuxen i Norra Botkyrka, en förort söder om Stockholm. Jag är fru, mamma och lärare. På fritiden älskar jag att skriva, prata och inspirera. Älskar kläder och har ett stort intresse för att skapa stilar som passar ”the modest fashionista” – detta och min passion för skrivandet ledde mig till att blogga och har gjort det i snart 9 år. 

Du är en lärare med ett stort inflytande, omtyckt bland dina eleverna. Hur har du lyckats inspirera dem.

Jag brinner för att lära ut språk och för att jobba med ungdomar och det märks nog i sättet jag planerar mina lektioner och hur jag investerar i att skapa relationer till mina elever.  Jag känner att läraryrket stimulerar mig och ger mig lika mycket tillbaka som den ger mina elever, vilket jag tror dem känner av och det är nog det som inspirerar dem. Min kärlek för mitt yrket och för dem smittar nog av sig!

Du är en influencer, bloggare och en förebild. Vad utmärker en förebild enligt dig och vem/vilka är dina förebilder?

Jag ser inte mig själv som en förebild utan jag ser det jag gör på sociala medier som en form av representation utan kompromiss – den viktigaste typen av representation enligt mig. Att man ska vara sann mot sig själv och aldrig kompromissa med sina värderingar för att behaga andra. Det är inget fel i att växa och ändras längst vägen men man ska alltid stå för det man tycker och tänker och hålla huvudet högt, inte anpassa sig och vika sig efter normen – just do you! Det är vad som utmärker en förebild enligt mig. 

Jag har ingen specifik förebild men jag inspireras av människor runt om mig; de som står upp för sig själva, som kämpar trots motgångar eller som bara har en positiv attityd när dem egentligen går igenom negativa perioder. Det kan vara allt från en elev, till en vän eller en främling – jag finner dagligen inspiration i min omgivning. 

Du talar öppet om psykisk ohälsa och ångest. Hur tar man sig upp ur svackor och är det ok att hamna där?

Jag har lidit av psykisk ohälsa sedan tonåren och kämpat med att försöka förstå mig på mig själv och mitt mående sedan dess. Den viktigaste insikten jag kommit till är att det är helt ok att må såhär, det är inget fel på mig, jag är inte sämre än någon annan utan detta är min lott i livet och min prövning. Det bästa sättet att ta sig igenom svackor, eller ”ångestdippar” som jag kallar dem är att PRATA om det. Hur klyschigt det än låter – sök hjälp! Eller prata av dig hos någon nära dig. Möt svackorna och bearbeta dem, ge dig tid att vara för dig själv, avskärma dig från intryck och bara bearbeta den svackan du genomgår och låt den ha sin gång. Sen blir det bättre, iaf tills nästa svacka kommer!

Vad är din framtidssyn?

I framtiden går vi mot en mindre islamofobisk värld, där kvinnor i slöja inte betraktas som förryckta eller inkompetenta utan som trygga och stabila kvinnor som tar plats i samhället! Jag hoppas innerligt att fixeringen över kvinnas utseende så som den ser ut idag 2019 släpper och att vi går mot en tid som hyllar naturlig skönhet istället för denna tid där plastic is more fantastic than ever! Ni kan kalla mig optimist, men hoppas går ju. Frågar ni mig om min framtidssyn gällande klimatet är den inte lika ljus däremot…  

Vart ser du dig om 10 år?

Lycklig, till att börja med! Sedan hoppas jag att utvecklats i min karriär som lärare och bloggare. Har många spännande projekt på gång så jag är peppad inför framtiden InshaAllah. 

Hur känns det att bli utsedd till Månadens Womeneur?

Overkligt! Kollar på pokalen som står framme på mitt skrivbord ganska ofta. Barnen frågar om den och då berättar jag stolt att ”mamma har vunnit den för att hon alltid försöker stå upp för vad som är rätt, även om sanningen ibland är tuff eller gör ont”. Jag är otroligt tacksam och rörd över denna bemärkelse och den kom som ett kvitto på fler års hårt slit!